Η ακμή είναι έννοια σχεδόν ταυτόσημη με την εφηβεία. Είναι μία κατάσταση η οποία παρουσιάζεται στο 90% των εφήβων αλλά μόνο το 5-10% αυτών χρειάζεται οπωσδήποτε ιατρική παρέμβαση. Ακμή μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αλλά αυτό οφείλεται κυρίως σε χρήση λανθασμένων καλλυντικών γι’ αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στα προϊόντα τα οποία επιλέγουμε.

Η κοινή ακμή, είναι μία νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση φαγεσώρων, βλατίδων, φλυκταινών, λιγότερο συχνά φλεγμονοδών οζιδίων και κύστεων και σε ορισμένες περιπτώσεις ουλών.

Τα βασικά αίτια εμφάνισής της είναι η απόφραξη του τριχοσμηγματογόνου πόρου λόγω διαταραχής της κερατινοποίησης, η υπερβολική έκκριση σμήγματος, τα ανδρογόνα και διάφοροι μικροβιακοί παράγοντες. Επιπρόσθετα, η χρήση λάθος καλλυντικών, το κλίμα, το περιβάλλον εργασίας, η διατροφή, οι λανθασμένες δίαιτες, κάποιες χημικές ουσίες και διάφορα φάρμακα είναι μερικοί παράγοντες οι οποίοι είναι δυνατό να δημιουργήσουν ή και να επιδεινώσουν ένα πρόβλημα ακμής.

Τέλος δεν είναι λίγες οι φορές όπου ακμή παρουσιάζεται λόγω κακής υγιεινής του δέρματος, όταν δηλαδή δεν καθαρίζουμε το πρόσωπό μας και συχνά δεν απομακρύνουμε το make up, ή ακόμη και όταν πειράζουμε τα σπυράκια μας με τα χέρια. Καλό θα ήταν λοιπόν να αποφύγουμε την αγορά καλλυντικών προϊόντων χωρίς να έχουμε πρώτα συμβουλευτεί τον αισθητικό ο οποίος θα κάνει διάγνωση του τύπου δέρματός μας και θα μας ενημερώσει για το τι πρέπει να αποφύγουμε και το τι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε.

Ανάλογα με το είδος και την πυκνότητα των βλαβών η ακμή ταξινομείται σε φαγεσωρική, σε βλατιδοφλυκταινώδη και σε κυστική διαφόρων βαθμών και η αντιμετώπισή της γίνεται σε απόλυτη αντιστοιχεία με τις παραπάνω μορφές.

Πιο συγκεκριμένα η φαγεσωρική ακμή αντιμετωπίζεται από τους αισθητικούς με συχνούς καθαρισμούς και ειδικά προϊόντα peelings τα οποία έχουν ως στόχο την απομάκρυνση των φαγεσώρων που χαρακτηρίζουν την κατάσταση της ακμής. Παράλληλα γίνονται ειδικές θεραπείες σμηγματορρυθμιστικές με τις οποίες το σμήγμα απομακρύνεται από την περιοχή ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας ειδικά αντισηπτικά προϊόντα με τη μορφή κρεμών και μασκών, περιορίζεται ο αριθμός των μικροβίων στο δέρμα.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αντιμετωπίζεται και η βλατιδοφλυκταινώδης ακμή. Η μόνη διαφορά είναι ότι εδώ επειδή υπάρχουν φλεγμονώδης βλάβες όπως είναι τα σπυράκια με πύο, γίνονται ειδικοί χειρισμοί από τον αισθητικό και χρησιμοποιούνται επιπρόσθετα μηχανήματα αντισηψίας όπως τα υψίσυχνα ρεύματα. καθώς και ειδικά αιθέρια έλαια, αντιοξειδωτικά συστατικά, λεμφική μάλαξη για να εξασφαλίσουμε ένα άριστο αποτέλεσμα. Η βαριά μορφή βλατιδοφλυκταινώδους ακμής καθώς και η κυστική αντιμετωπίζεται αρχικά ή και σε ορισμένες περιπτώσεις παράλληλα με φαρμακευτική αγωγή και ιατρική παρακολούθηση από δερματολόγους. Γενικά μελέτες έχουν δείξει πως οι αισθητικές θεραπείες κατά της ακμής έχουν καλύτερο αποτέλεσμα γιατί έχουν άμεση επίδραση στο πρόβλημα.

Τελικό στάδιο αντιμετώπισης της ακμής αποτελεί η ανάπλαση της επιδερμίδας η οποία θα γίνει με σωστό και συστηματικό τρόπο. Το δέρμα από τη στιγμή που απαλλάσσεται από τις βλάβες είναι αφυδατωμένο λόγω των στυπτικών καλλυντικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, πιθανότατα έχει λεκέδες και σημάδια και σε ορισμένες περιπτώσεις ουλές. Σε αυτό το σημείο ο αισθητικός δίνει τη λύση αφού αρχίζει να δίνει στο δέρμα τη χαμένη του ενυδάτωση, την υγεία ώστε να αναπλαστεί και την εξάλειψη των σημαδιών και του μεγαλύτερου μέρους των ουλών με ειδικές θεραπείες όπως είναι τα οξέα φρούτων και τα phytopeelings. Ειδικά τα τελευταία αποτελούν καινοτομία στον τομέα της αισθητικής.

Απαραίτητα μετά τη θεραπεία πρέπει να γίνει συντήρηση η οποία εκτός από την παρακολούθηση από τον αισθητικό και το δερματολόγο, περιλαμβάνει πολύ περισσότερο την προσοχή του ατόμου στις συμβουλές και κυρίως στα καλλυντικά προϊόντα τα οποία πρόκειται να χρησιμοποιήσει στο εξής, αλλά και κατά τη διάρκεια των θεραπειών του.

Δεν πρέπει να βλέπουμε την ακμή ως ένα πρόβλημα χωρίς λύση ούτε και πρέπει να το αφήσουμε να επηρεάσει την κοινωνική μας ζωή. Αν από το πρώτο σπυράκι που βλέπουμε συμβουλευτούμε τον αισθητικό και αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τα κατάλληλα καλλυντικά και τις σωστές μεθόδους και αποφύγουμε το καμουφλάρισμα του προβλήματος με κρέμες, καθαριστικά και make up τα οποία είναι ακατάλληλα για την περίπτωση τότε η ακμή θα είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μη δημιουργήσει κανένα αισθητικό πρόβλημα στο άτομο. Πρόληψη λοιπόν είναι αυτό που χρειάζεται και όχι άγχος, αγωνία και προβληματισμό.

 

Πηγή : beautyview.gr