Ο ψηφιακός πολιτισμός στη Ερμούπολη 11 / 03 / 2019

Ο ψηφιακός πολιτισμός στη Ερμούπολη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

στην εκδήλωση

100 ΚΤΗΡΙΑ / 100 ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο Ψηφιακός Πολιτισμός στην Ερμούπολη

Θέατρο «Απόλλων»

11 Μαρτίου 2019 (Καθαρή Δευτέρα)

18:30

Είσοδος ελεύθερη

Διοργάνωση: HERMeS – Ινστιτούτου Σύρου

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ν.Αιγαίου και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Σας προσκαλούμε στην επίσημη παρουσίαση της δράσης 100 κτήρια / 100 ιστορίες ξεκινώντας από τις δέκα πρώτες ιστορίες πολιτισμού από την εκπαίδευση και τη νεολαία του νησιού μας:

Μικροί Ξεναγοί, Δημοτικά Σχολεία (1ο, 3ο και Άνω Σύρου), Ε.Ν.Ε.Γ.Υ. Λυκείου Σύρου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,ANIMA SYROS, Ινστιτούτο Κυβέλη, Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, Ινστιτούτο Σύρου.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Παιδική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων.

Στον χώρο θα εκτίθενται βραβευμένες φωτογραφίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγχρηματοδοτούμενων δράσεων ΕΣΠΑ στο Νότιο Αιγαίο.

Ακόμη 90 κτήρια σας περιμένουν να πείτε την ιστορία τους.

Ελάτε να εμπνευστείτε και να τη γράψουμε μαζί!

Λίγα λόγια για τη δράση:

Η δράση “100 Κτήρια / 100 Ιστορίες” για την Ερμούπολη σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το σύστημα του HERMeS για να εμπλέξει περισσότερους πολίτες στη λήψη αποφάσεων, να βοηθήσει την εκπαίδευση στην πολιτιστική κληρονομιά και να συνδέσει τις ιστορίες της Ερμούπολης με άλλες πόλεις που χρησιμοποιούν το HERMeS. Βάσει αυτής της ιδέας, μετατρέπεται η «ψηφιακή» όψη του HERMeS σε κάτι «πραγματικό» που μπορούν να δουν και να αλληλοεπιδράσουν οι άνθρωποι. Γι’ αυτό και τοποθετούνται μικρές πινακίδες με δυνατότητα διάδρασης στα πιο σημαντικά ιστορικά κτήρια της Ερμούπολης. Με μία πινακίδα ο εκάστοτε ιδιοκτήτης θα διαπιστώσει ότι η αξία του ιστορικού κτηρίου του αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά και συγχρόνως η τοπική κοινότητα βλέπει και αλληλοεπιδρά με την ιστορία του κτηρίου.

Η έρευνα θα διεξαχθεί από το Ινστιτούτο Σύρου στο «Κέντρο Έρευνας Συριανού Πολιτισμού – Καθηγ. Ιωσήφ Στεφάνου» από το Νοέμβριο 2018 ως το Μάρτιο 2019 και θα στηριχθεί από την ομάδα του HERMeS, την Europa Nostra, τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αυτή η πρόταση σχεδιάστηκε ως αρχή μιας νέας φάσης κατά την οποία το HERMeS θα αναλάβει ρόλο ψηφιακού αφηγητή, θα προσελκύσει επισκέπτες αλλά και νέες πολιτιστικές δράσεις στο νησί με στόχο τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες να καταλαβαίνουν, να χαίρονται και να αλληλοεπιδρούν περισσότερο με τον πολιτισμό της Σύρου.

Τάξεις από Σχολεία της Σύρου, Φοιτητές, Επαγγελματίες, Κάτοικοι, Πολιτιστικοί Οργανισμοί & Σωματεία, Φορείς (ιδιωτικοί και δημόσιοι) μπορούν να συμμετέχουν αναλαμβάνοντας τον ρόλο του αφηγητή. Η ομάδα HERMeS θα βοηθήσει η ιστορία να συνδεθεί με το κτήριο, να γίνει ψηφιακή με τη ‘σφραγίδα’ (όνομα) του αφηγητή και να προβληθεί μαζί με το κτήριο σε desktop και mobile εφαρμογές