Σύρος: Χάσατε το σκύλο σας; Διαβάστε τις συνέπειες και τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη

Σύρος: Χάσατε το σκύλο σας; Διαβάστε τις συνέπειες και τις υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη

 

Μετά από επανειλημμένα περιστατικά εύρεσης σκύλων στους δρόμους της Σύρου, η κτηνιατρική υπηρεσία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης (Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Πρασίνου) θα ήθελε να σας ενημερώσει πως από εδώ και στο εξής, όταν βρίσκεται κάποιος σκύλος να περιφέρεται και προσκομίζεται στα ιδιωτικά κτηνιατρεία του κ. Μαραγκού Γεώργιου (Κτηνιατρική Κλινική Κυκλάδων) και κας Δερμιτζάκη Ειρήνης και εφόσον δεν φέρει ηλεκτρονική σήμανση (microchip) καταχωρημένη στην βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο σκύλος θα θεωρείται αδέσποτος.

Για να δοθεί πίσω στον ιδιοκτήτη του θα πρέπει ο ίδιος να συμμορφωθεί με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν.4039/2012 και τροπ. 4235/2014 και συγκεκριμένα να τοποθετήσει ηλεκτρονική ταυτότητα καταχωρημένη στο ΥΠΑΑΤ και να κατέχει βιβλιάριο υγείας ενημερωμένο στο οποίο θα φαίνεται ότι έχουν γίνει στο εν λόγω ζώο οι υποχρεωτικοί αντιλυσσικού εμβολιασμοί τουλάχιστον.

Τα έξοδα για τις παραπάνω ιατρικές πράξεις θα επιβαρύνουν τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ζώου.
Σε περίπτωση άρνησης του ιδιοκτήτη, η κτηνιατρική υπηρεσία θα ενημερώνει το ΑΤ Ερμούπολης και θα επιβάλλεται το αντίστοιχο πρόστιμο.

Στα σχετικά άρθρα των Ν. 4039/2102 και τροπ. 4235/2014 για δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

1. Αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των παραβάσεων είναι τα όργανα που τις διαπιστώνουν κατά την άσκηση των ελεγκτικών καθηκόντων τους και συγκεκριμένα οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Δασικής Υπηρεσίας, των Τελωνείων, των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (ΣΥΚΕ), του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.
2. Η σήμανση κάθε ζώου συντροφιάς είναι υποχρεωτική, συμπεριλαμβανομένων των σκύλων που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη ποιμνίων.

3. Ο ιδιοκτήτης πρέπει :
Α) να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του, καθώς και για την έκδοση βιβλιαρίου υγείας πριν εγκαταλείψει το ζώο τον τόπο γέννησής του και οπωσδήποτε μέσα σε προθεσμία δύο μηνών από τη γέννηση αυτού ή μέσα σε ένα μήνα από την εύρεση ή απόκτησή του, καθώς και να τοποθετεί σε εμφανές σημείο του περιλαίμιου του ζώου μεταλλική κονκάρδα, η οποία παρέχεται από τους κτηνιάτρους κατά την πραγματοποίηση του αντιλυσσικού εμβολιασμού του.
Β)Να προσκομίζει ή αποστέλλει ταχυδρομικά, επί αποδείξει, στον οικείο Δήμο αντίγραφο του πιστοποιητικού ηλεκτρονικής σήμανσης του ζώου του
Γ)Να μεριμνά για να γίνεται ο περίπατος των σκύλων πάντα με συνοδό.

Για την αποφυγή ατυχημάτων υποχρεούται κατά τη διάρκεια του περιπάτου να κρατάει το σκύλο του δεμένο και να βρίσκεται σε μικρή απόσταση από αυτόν.

Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για τον οποιονδήποτε συνοδό του ζώου, πέραν του ιδιοκτήτη του.

 

 

 

 

 

 

Πηγή : cyclades24.gr