“Είμαστε αποφασισμένοι και παθιασμένοι με όσα έχουμε σχεδιάσει για το παρόν και το μέλλον της Σύρου”

"Είμαστε αποφασισμένοι και παθιασμένοι με όσα έχουμε σχεδιάσει για το παρόν και το μέλλον της Σύρου"

Αντίστροφη πλέον μέτρηση για τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου, για την ανάδειξη των νέων αιρετών στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Με γνώμονα την ενημέρωση των πολιτών, το syrostoday.gr συνεχίζει τις προεκλογικές συνεντεύξεις στον α’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, παρουσιάζοντας τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Δούναβη και εκ νέου υποψήφιο με τον συνδυασμό “Η Σύρος που Αξίζουμε”.

 

– Κ. Δούναβη ασχοληθήκατε με τα κοινά για πρώτη φορά το 2014 με τον συνδυασμό «Η Σύρος που Αξίζουμε». Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να κατεβείτε στην εκλογική διαδικασία;

“Μέχρι το 2014 δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ασχοληθώ με τα κοινά. Παρακολουθούσα μεν την καθημερινότητα και τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά πρώτη προτεραιότητά μου ήταν πάντα το επάγγελμα και τα λοιπά ενδιαφέροντά μου, με τα οποία γέμιζα τον λίγο ελεύθερο χρόνο που είχα.

Όταν, λοιπόν, ο κ. Γιώργος Μαραγκός επικοινώνησε μαζί μου και μου πρότεινε να συμμετέχω με το συνδυασμό του στις δημοτικές εκλογές, ήμουν πολύ διστακτικός, πιστεύοντας ότι ίσως δεν θα είχα τον απαιτούμενο χρόνο να ασχοληθώ όσο θα έπρεπε με τα θέματα του Δήμου, καθώς μία από τις βασικές αρχές μου είναι να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου σε οτιδήποτε αναλαμβάνω. Μισώ την μετριότητα. Εν τέλει, έπειτα από ώριμη σκέψη και βλέποντας την όρεξη και την ενέργεια που είχε τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του να εργαστούν για το Δήμο και το νησί μας, αποδέχτηκα την πρότασή του και συμμετείχα στις εκλογές του 2014. Θα θυμάστε ίσως ότι δεν είχα εκλεγεί και ήμουν πρώτος αναπληρωματικός σύμβουλος στη δημοτική ενότητα Ερμούπολης. Όμως κύλησαν όλα πολύ γρήγορα και βρέθηκα ξαφνικά, μετά από λίγους μήνες, μέσα στο δημοτικό συμβούλιο καταλαμβάνοντας τη θέση παραιτηθέντος συμβούλου και σε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα εξελέγην, με μεγάλη πλειοψηφία μάλιστα, στην πολύ τιμητική θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, μία θέση που κατέχω μέχρι τώρα.

Σήμερα, έπειτα από 5 χρόνια συμμετοχής μου στα κοινά της Σύρου, η απόφαση να συμμετέχω εκ νέου ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές ήταν πολύ πιο εύκολη. Όχι γιατί έχει μειωθεί ο επαγγελματικός φόρτος μου. Τουναντίον, η καθημερινότητά μου είναι πολύ δυσκολότερη απ’ ό,τι ήταν το 2014. Όμως, οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει από τη μέχρι σήμερα συμμετοχή μου και η εξαιρετική συνεργασία που έχω με το Δήμαρχο και τους υπόλοιπους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους, καθώς και το υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου μας, σε συνδυασμό με το έργο που έχουμε επιτελέσει, αλλά και την τροχιά ανάπτυξης που έχει εισέλθει το νησί μας τα τελευταία χρόνια, δε μου άφησαν κανένα περιθώριο για δεύτερες σκέψεις”.

 

– Μετά από αυτά τα χρόνια ενεργής συμμετοχής τι κρατάτε;

“Είναι πάρα πολλά αυτά που μπορώ να κρατήσω από τα 5 χρόνια της συμμετοχής μου στη Δημοτική Αρχή. Καταρχήν, η ενέργεια που έχουμε όλοι μας, παρά τις δυσκολίες που υπήρξαν πολλές φορές, είναι αστείρευτη. Δεν έχει υπάρξει ούτε μία μέρα που να πήγα στο Γραφείο μου στο Δήμο χωρίς κέφι και όρεξη. Απολαμβάνω τη συνεργασία που έχω με τους υπόλοιπους συναδέλφους και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Δεν μου αρέσει η στατικότητα. Τριγυρνώ συνεχώς σε όλα τα γραφεία για να ενημερώνομαι τόσο για την καθημερινότητα, όσο και για τα θέματα που απασχολούν το Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο. Πολλές φορές, η νομοθεσία είναι δαιδαλώδης και πολύπλοκη, κάτι που απαιτεί συνεχή μελέτη, ενημέρωση, αλλά και ευελιξία για να ξεπερνιούνται οι διάφοροι σκόπελοι.

Δεν είναι όλα ρόδινα, όπως ίσως νομίζουν κάποιοι. Μερικές φορές οι δυσκολίες φάνταζαν αξεπέραστες, αλλά με καλή θέληση και συνεργασία, έρχονταν τα καλά αποτελέσματα και οι επιτυχίες και αυτά με τη σειρά τους έφερναν την ικανοποίηση ότι οι κόποι μας δεν πήγαν χαμένοι. Εκείνο, όμως που κρατάω πιο πολύ απ’ όλα είναι η αναγνώριση του απλού κόσμου ότι έγιναν πολλές προσπάθειες και μέσα από αυτές ήρθαν καλά αποτελέσματα σε πολλούς τομείς. Η Σύρος έχει ξυπνήσει για τα καλά από το λήθαργο και βηματίζει με αισιοδοξία και γοργά βήματα προς ένα καλύτερο μέλλον”.

 

– Αναλάβατε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου το Μάρτιο του 2016. Μία θέση ευθύνης για την ομαλή μα πάνω από όλα ορθή λειτουργία του συμβουλίου.

“Πράγματι, πρόκειται για μία ιδιαίτερα υπεύθυνη θέση μέσα στο Δήμο. Πολλοί νομίζουν ότι ο ρόλος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου περιορίζεται μόνο σε αυτό που βλέπουν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελεί το ανώτερο συλλογικό αποφασιστικό όργανο του Δήμου που καλείται να πάρει αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν το νησί μας. Ο Πρόεδρος δεν υπάρχει μόνο για να συντονίζει 2-3 συνεδριάσεις κάθε μήνα που διαρκούν λίγες ώρες. Για να εισαχθούν τα διάφορα θέματα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, απαιτούνται πολλές εργατοώρες, επί πολλές μέρες, οι οποίες αναλώνονται στη μελέτη των θεμάτων και της νομοθεσίας που τα διέπει, της συνεργασίας με τους αιρετούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες και της αναζήτησης γνωμοδοτήσεων από τους δικηγόρους του Δήμου μας. Πολλές φορές χρειάζεται να κάνει και ο ίδιος ο Πρόεδρος εισηγήσεις για διάφορα θέματα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίες αυξάνουν ακόμα περισσότερο τον φόρτο εργασίας του.

Μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι πολλές από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου υπόκεινται σε έλεγχο νομιμότητας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, επομένως οφείλει ο Πρόεδρος να παρέχει στους δημοτικούς συμβούλους όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για κάθε θέμα ώστε οι αποφάσεις που θα λάβουν να είναι νόμιμες και ορθές. Πρέπει να εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοτικούς συμβούλους, αλλά και να διαπνέεται από πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας με όλους.

Αυτή την εμπιστοσύνη νομίζω ότι την έχω κερδίσει και αυτό φαίνεται όχι μόνο από την σύμπνοια που υπάρχει μεταξύ των δημοτικών συμβούλων σε διάφορα θέματα, αλλά και από την καλή σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας. Μπορεί να μας «χωρίζουν» οι πολιτικές διαφορές και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε δυσεπίλυτα θέματα, αλλά μας ενώνει το κοινό αίσθημα αγάπης για το νησί μας”.

 

– Μετά από σχεδόν τρία χρόνια από τη θέση του Προέδρου, πιστεύετε ότι υπάρχει το πνεύμα της σύμπνοιας και της συνεργασίας ανάμεσα στους συνδυασμούς που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο ή επικρατεί το παραταξιακό στοιχείο και η αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση;

“Όπως προανέφερα, τις περισσότερες φορές υπάρχει πνεύμα σύμπνοιας μεταξύ των δημοτικών παρατάξεων. Εξάλλου, ένα ποσοστό περίπου 70-80% των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου λαμβάνονται ομόφωνα. Όμως, οφείλω να παραδεχθώ – και αυτό γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό από όσους παρακολουθούν τις συνεδριάσεις – ότι σε αρκετά θέματα επικρατεί το παραταξιακό στοιχείο ή γίνεται αντιπολίτευση για το θεαθήναι. Όταν υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι διαφοροποίησης μεταξύ των παρατάξεων, το κατανοώ απόλυτα και το αποδέχομαι. Αυτό άλλωστε επιτάσσει η δημοκρατία.

Μάλιστα, δεν σας κρύβω ότι χαίρομαι ιδιαίτερα που ακόμη και στην δική μου παράταξη έχουν υπάρξει περιπτώσεις διαφοροποίησης σε κάποια θέματα, με απόλυτο σεβασμό του ενός προς τον άλλο. Ακόμη κι εγώ ο ίδιος έχω διαφοροποιηθεί σε θέματα που διαφωνώ. Εκείνο που δεν αποδέχομαι, όμως, είναι όταν νιώθω πως υποτιμάται η νοημοσύνη μου με κάποιες απόψεις που ακούγονται ορισμένες φορές μέσα στην αίθουσα συνεδριάσεων. Παρόλα αυτά, δεν έχω λογοκρίνει ποτέ κανέναν και ούτε πρόκειται να το πράξω ποτέ αυτό. Ίσως να είμαι υπέρ του δέοντος δημοκρατικός μερικές φορές, αλλά δεν κάνω εκπτώσεις σε αυτό”.

 

– Ως Δημοτική Αρχή έχετε δεχθεί δριμεία κριτική για πολλές αποφάσεις που έχετε πάρει, κυρίως όμως – όπως σας καταλογίζουν – για αυτά που είχατε εξαγγείλει και τελικά δεν έχετε υλοποιήσει.

“Την σωστή κριτική την δέχομαι από όποιον και αν προέρχεται. Αρκεί να ασκείται καλοπροαίρετα. Όταν όμως ασκείται στείρα κριτική, ή κριτική εκ του ασφαλούς, «από τον καναπέ» όπως χαριτολογώντας λέμε πολλές φορές, χωρίς μάλιστα κατάθεση αντιπροτάσεων, τότε δεν την δέχομαι. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Ούτε μπορεί να κάνει θαύματα επίσης. Όποιος θεωρεί ότι μπορούσαμε να υλοποιήσουμε ό,τι είχαμε εξαγγείλει μέσα σε 5 χρόνια, υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες και τις χρονοβόρες διαδικασίες που επικρατούσαν (π.χ. απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού, επιβολή οικονομικών κυρώσεων μέσω των capital controls, κ.λ.π.) ή συνεχίζουν να επικρατούν, είναι βαθιά νυχτωμένος. Όμως, κανένας δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθήσαμε, ή ότι δεν δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας, ή ότι κωλυσιεργήσαμε σε κάποια θέματα. Αυτό δεν το δέχομαι! Είμαι καθημερινά επί πολλές ώρες μέσα στο Δήμο και είμαι σε θέση να γνωρίζω πολύ καλά τον ατέλειωτο αγώνα που γίνεται απ’ όλους μας σε καθημερινή βάση”.

 

– Συμμετέχετε εκ νέου ως υποψήφιος στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον συνδυασμό του Γιώργου Μαραγκού. Γιατί οι πολίτες της Σύρου να επιλέξουν το συνδυασμό «Η Σύρος που Αξίζουμε»;

“Νομίζω ότι είναι πολύ απλή η απάντηση αυτού του ερωτήματος και την βλέπουμε καθημερινά σε όλο το νησί. Η Σύρος αλλάζει και εξελίσσεται ραγδαία εδώ και μία πενταετία. Βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης με την υλοποίηση πλήθους έργων που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε βρίσκονται σε εξέλιξη. Εμείς, οι υποψήφιοι του συνδυασμού «Η Σύρος που Αξίζουμε», έχουμε όρεξη, έχουμε ενέργεια, είμαστε αποφασισμένοι και παθιασμένοι με όσα έχουμε σχεδιάσει για το παρόν και το μέλλον και απομένει μόνο η ψήφος εμπιστοσύνης των συμπολιτών μας, με την οποία θα μας δώσουν και πάλι την εντολή να συνεχίσουμε δυναμικά μπροστά, για μια ακόμα καλύτερη πορεία του νησιού μας προς την πρόοδο και την ανάπτυξη που όλοι ονειρευόμαστε και αξίζουμε!”.

 

Πηγή : syrostoday.gr