Η επίσκεψη του Αγίου Νεκταρίου στην Σύρο – Ιστορικά Ντοκουμέντα

Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για τον σύγχρονο Άγιο που γιορτάζει στις 9 Νοεμβρίου και της προσπάθειας του να ιδρύσει ένα μοναστήρι στη Σύρο

Η επίσκεψη του Αγίου Νεκταρίου στην Σύρο - Ιστορικά Ντοκουμέντα

Ένα αποκαλυπτικό άρθρο και μεγάλη έρευνα πολλών χρονών με σπάνια ντοκουμέντα και μοναδικές λεπτομέρειες από την επίσκεψη του σημαντικού σύγχρονου Άγιου του εικοστού αιώνα στην Σύρο και της προσπάθειας του να ιδρύσει ένα μοναστήρι “Σε ένα νησί των Κυκλάδων” όπως ονειρευόταν και δήλωνε στους πολύ οικείους του.

Τι παράπλευρα κέρδη πολιτιστικά, οικονομικά, θρησκευτικά και… τουριστικά θα είχε η Σύρος αν τελικά κατάφερνε να ιδρύσει το μοναστήρι του στην Σύρο.

Δεν είναι απλά ένα θρησκευτικό θέμα αλλά ένα τεράστιας σημασίας ιστορικό γεγονός που αξίζει να γνωρίζει όλος ο κόσμος.

Ποιοι ήταν οι λόγοι που τον έφεραν στην Σύρο;

Ο Άγιος Νεκτάριος (κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς) δεν ήταν άγνωστος μεταξύ αγνώστων στην Σύρο.

Το αντίθετο. Έχε πολλούς και σημαντικούς φίλους στην Σύρο της εποχής εκείνης.

Τι συνέβη και ποιες οι άγνωστες πλην όμως σημαντικές λεπτομέρειες της επίσκεψης του στην Σύρο.

Ήμερα σήμερα του Αγίου Νεκταρίου.

Ένα χρόνο περίπου πριν είχαμε την τιμή να υποδεχθούμε μόνιμα μέρος των λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου στη Σύρο.

Τα λείψανα αυτά έμειναν για πάντα στην Σύρο.

Είναι ένας από τους αγαπημένους Άγιους του Χριστιανικού κόσμου αναγνωρισμένος και από άλλες εκκλησίες και δόγματα για την καλοσύνη του και την Αγιότητα του.

Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι ο Άγιος Νεκτάριος κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς είχε επισκεφτεί την Σύρο όσο ήταν ζωντανός και μάλιστα όταν είχε αρχίσει ήδη να “Αγιάζει”.

Μια ιδιαίτερα άγνωστη αλλά ύψιστης σημασίας και την ιστορική του εξέλιξη «λεπτομέρεια» της ιστορίας για το νησί της Σύρου…

Ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος που ο Άγιος Νεκτάριος είχε επισκευή την Σύρο;

Πού είχε μείνει άλλα και είχε λειτουργήσει;

Πόσοι ήταν οι φίλοι και γνωστοί του στην Σύρο και γιατί εν τέλει ο Άγιος αυτός είναι ένας από τους πιο αγαπημένους, λαοφιλείς και διάσημος σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες που μάλιστα μεγάλο μέρος αυτών δεν ασχολείται με την θρησκεία αλλά παρ’ όλα αυτά δηλώνει ότι ο Άγιος Νεκτάριος είναι από τους συμπαθέστερους άγιους παγκοσμίως ακόμα και σε μη ορθόδοξα θρησκευτικά δόγματα αλλά και σε μη χριστιανικές θρησκείες.

Η γνωριμία του Αγίου Νεκταρίου με την Σύρο μας είναι άγνωστο από πότε χρονολογείται.

Μπορεί να την είχε επισκεφτεί και άλλες φορές νεώτερος.

Η Σύρος ήταν εκτός των άλλων ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Η γειτονική Τήνος καθιστούσε την Σύρο ως γνωστόν σταθμό πολλών επώνυμων και ανωνύμων προσκυνητών.

Ο Άγιος Νεκτάριος είχε έρθει στην Σύρο και είχε μείνει στην Αγία Παρασκευή.

Εκείνη την εποχή η Αγία Παρασκευή ήταν μοναστήρι. Μάλλον σε άσχημη κτιριακή και οικονομική κατάσταση με λίγους μοναχούς η μοναχές. Δεν έχουμε σχεδόν κανένα στοιχείο από εκείνη την εποχή για την Αγία Παρασκευή πλην των ελαχίστων τα οποία σας αναφέρω.

Το πιθανότερο (και πολύ σπουδαίο για να κατανοήσετε τα παρακάτω που θα διαβάσετε) να βρισκόταν υπό διάλυση καθ’ ότι ήταν πολύ παλιά προερχόμενη από τους Βυζαντινούς χρόνους.

Οι Συριανοί διατηρούσαν μια ανάμνηση της αλλά ελάχιστοι ενδιαφερόταν για αυτήν.

Η παλιά μικρή εκκλησιά με συνεχείς ανακαινίσεις και την φροντίδα κάποιων πιστών Συριανών είχε καταφέρει να διασωθεί κατά κάποιο τρόπο από την πλήρη κατεδάφιση της μέχρι τα μισά του 19ου αιώνα, όποτε περιήλθε στην κατοχή του Ψαριανού Γεώργιου Πιπίνι ή Πιπίνο ΑΠΟΓΟΝΟ ΤΟΥ ΕΝΔΟΞΟΥ ΜΠΟΥΡΛΟΤΙΕΡΗ και γνωστό συμπολεμιστή και συνεργάτη του ΚΑΝΑΡΗ. Ενός Κανάρη που είχε επισκεφτεί πάμπολλες φορές την Σύρο. *Κρατήστε το και αυτό σαν στοιχείο για την κατανόηση των παρακάτω που θα διαβάσετε.

 

Πολύ σπουδαίο είναι το γεγονός ότι την περίοδο αυτή ηγούμενος στην μόνη φαίνεται να είναι ο Γέροντας Διονύσιος από τους τελευταίους Διδάσκαλους του Γένους μας και θείος των Παπαδιαμάντη και Μωραϊτίδη ενώ ο Γεώργιος Πιπίνος βοηθά στην ανοικοδόμηση της μονής και έκτοτε η μονή δείχνει να έχει μια λαμπρή ανάκαμψη με αρκετούς μοναχούς και με μορφή κοινοβιακού μοναστηρίου.

Η μονή της Άγιας Παρασκευής εκείνη ακριβώς την εποχή είναι διάσημη σε όλο τον Χριστιανικό κόσμο και ο Άγιος Νεκτάριος οπωσδήποτε φαίνεται να το γνωρίζει αυτό όπως γνώριζε και τον Γέροντα Διονύσιο ο οποίος με την άμεμπτη συμπεριφορά του είχε καταφέρει να προσελκύσει τους Συριανούς στην εκκλησία του.

Αυτήν λοιπόν την θαυμάσια χρονική περίοδο ο Άγιος Νεκτάριος επισκέπτεται την Σύρο και φιλοξενείται στην Αγία Παρασκευή.

Γιατί επισκέφθηκε τη Σύρο όμως; Ήταν απλά μια επίσκεψη σε ένα φίλο η κάτι ακόμα πιο σημαντικό;

Αυτό που θα πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι δεν συνήθιζαν εκείνη την εποχή οι ιεράρχες να κάνουν επισκέψεις.

Άλλα και ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος δεν ήταν άνθρωπος που έκανε ταξιδάκια αναψυχής η εθιμοτυπίας για να βλέπει φιλαράκια.

Συμπεριλάβετε ακόμα ότι την εποχή αυτή τα ταξίδια γενικώς δεν ήταν εύκολα και ειδικά στα νησιά με τα μικρά πλοία που ταξίδευαν ειδικά στις επικίνδυνες λόγω καιρών θάλασσες του Αιγαίου. Για να γίνει ένα τέτοιο ταξίδι θα πρέπει να υπήρχε πολύ σοβαρές λόγος.

Η αλήθεια είναι και το τονίζω αυτό ότι μας λείπουν οι σχετικές μαρτυρίες και κανείς δεν μπορεί να δώσει μια ασφαλή εξήγηση και απάντηση για τους λόγους της επίσκεψης του αυτής.

Μπορούμε όμως βάση άλλων στοιχείων που έχουμε και θα διαβάσετε παρακάτω αναλυτικά να κάνουμε βάσιμες και ασφαλείς υποθέσεις πιθανολογώντας ότι ο Άγιος Νεκτάριος εκείνη την εποχή είχε στο μυαλό του την δημιουργία ενός μοναστηριού.

Είναι σίγουρο ότι έψαχνε αφ’ ενός ένα καλό μέρος κατάλληλο για να το ιδρύσει και από την άλλη ίσως ένα «έτοιμο» ήδη ησυχαστήριο όπως αυτό της Άγιας Παρασκευής να ήταν ότι έπρεπε για τα αγαθά σχέδια του.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι ότι ο Άγιος Νεκτάριος είχε πολλούς φίλους Συριανούς άλλα και μη Συριανούς που όμως ευρίσκοντο στην Σύρο εκείνη την εποχή υπηρετώντας ως κληρικοί σε διαφορές υψηλές βαθμίδες της ιεροσύνης Στην Σύρο.

Ένα άλλο άξιο προσοχής στοιχείο είναι ότι (με βάση την ημερομηνία επισκέψεως) ήταν πιθανώς προσκεκλημένος του Αρχιερέως της Σύριου Μεθοδίου για να λαμπρύνει με την υψηλή παρουσία του τον εορτασμό της Άγιας Παρασκευής.

Ο Μεθόδιος εθεωρείτο κορυφαίος Ιεράρχης της Σύρου και πολύ αγαπητός σε όλους του κατοίκους.

Το κοινό που είχαν με τον Άγιο Νεκτάριο εκτός από φίλοι ήταν ότι και εκείνος είχε υπάρξει Διευθυντής Ιερατικής Σχόλης (στα 1901) και ήταν υποψήφιος μητροπολίτης Αθηνών.

Ένας άλλος Συριανός που φαίνεται να ήταν φίλος του Αγίου Νεκταρίου ήταν ο ονομαστός ιεροκήρυκας Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Δεσύπρης που διατέλεσε και μαθητής του Αγίου Νεκταρίου στην Ριζάριο σχολή όταν ο Άγιος ήταν διευθυντής.

Άλλοι φίλοι και μαθητές Συριανοί επίσης του Αγίου ήταν οι Συριανοί Θεόδωρος Κοντέρης (από το 1897) και ο Ιωάννης Μαυρίκος (από το 1899). Ο τελευταίος μάλιστα μετά τις σπουδές του στην Ροζάριο συνέχισε στη ιατρική από την οποία και αποφοίτησε.

Και άλλοι πολλοί επιφανείς Συριανοί φαίνεται να είχαν δεσμούς με τον Άγιο Νεκτάριο όπως ο Φωκίων Βασιλείου όπως και με τον πολύ γνωστό και σπουδαίο Συριανό Ν. Ανδρουλιδάκη αλλά και ο Δ. Κορωναίος. Στ. Μπαρμπέτας και Ν. Νικολάου.

Τι κοινό είχαν όλοι αυτοί οι προαναφερθέντες;

Ήταν όλοι έφοροι του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου στην πηγή. (Υπάρχει σχετικό έγγραφο σε φωτογραφία στις φωτογραφίες που συνοδεύουν το άρθρο) όπου θα δείτε και άλλα ονόματα Συριανών γνωστών του Αγίου Νεκταρίου.

Στην Σύρο επίσης διέμενε με την οικογένεια του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο πολύ στενός φίλος του Αγίου δικηγόρος Νικόλας Άμπετ ο οποίος ήταν παντρεμένος με την Συριανή Αυγούστα Μακρυγιάννη που η οικογένεια της έμενε μόνιμα στην Σύρο. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι στα βιβλία του ο Άγιος Νεκτάριος στην στήλη των συνδρομητών αναφέρονται πολλά Συριανά ονόματα κυρίως ιερέων και επιφανών Συριανών όπως θα δείτε σε φωτογραφία παρακάτω.

Ο Σεβασμιότατος λοιπόν Νεκτάριος Κεφαλάς όπως ήταν το κανονικό όνομα του είχε πλούσιο κύκλο στην Σύρο και δεν ήταν καθόλου άγνωστος.

Όπως είπα παραπάνω ο Άγιος Νεκτάριος έμεινε στην Αγία Παρασκευή φιλοξενούμενος του ηγούμενου άλλα αν και σπουδαίος και λαμπρός κληρικός δεν επιθύμησε καμία λαμπρότητα.

Έμεινε σε ένα ταπεινό κελί και την ημέρα της γιορτής της Άγιας λειτούργησε με ταπεινότητα στην εκκλησιά όλες τις ακολουθίες ακόμα και την ολονυχτία.

Ήταν παρ’ όλη την φήμη του και την λαμπρότητα του υπόδειγμα ταπεινότητας και αυτό ήταν γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Για να επιστρέψουμε στους λόγους της επισκέψεως του, φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό να επισκεφτεί την Σύρο είτε σαν προσκεκλημένος άλλα και έχοντας στο μυαλό του την ίδρυση του μοναστηριού που ονειρευόταν.

Αυτό το γεγονός διασφαλίζεται περισσότερο σύμφωνα με τους βιογράφους του και σύμφωνα με έγκυρες πήγες και μαρτυρίες πως εκείνη την εποχή ο Επίσκοπος Πενταπόλεως στρέφεται και σκέπτεται εντονότερα την προς την μοναχική ζωή συνέχεια του.

Αναζητεί τόπο για την δημιουργία ησυχαστήριου πολύ έντονα.

Η μοναχή Μακαρία (Τζουρντού), μαθήτρια του, μαρτυρεί ότι συζητούσε φανερά ότι προτιμούσε ένα Κυκλαδίτικο Μοναστήρι.

Και το έψαχνε.

 

 

Η Σύρος λοιπόν ήταν η ελπίδα του να βρει αυτήν την πολυπόθητη γωνία για την ενσάρκωση του μοναχικού του πόθου ξέροντας μάλιστα ότι στην Σύρο είχε δημιουργήσει ο γέροντας Διονύσιος το «πάγκαλλον μοναστήριον» της Άγιας Παρασκευής που σχεδόν ήταν έτοιμο να ξεκινήσει ως μοναστήρι πάνω στα σχέδια του Αγίου Νεκταρίου.

Δυστυχώς δεν τα κατάφερε. Παρ’ όλο που φαίνεται έκανε πολλές προσπάθειες και συζητήσεις με διαφόρους σχετικούς την ιεροσύνη άλλα και τον πολιτικό κόσμο του νησιού της εποχής.

Αλώστε ο Επίσκοπος Πενταπόλεως Νεκτάριος Κεφαλάς δεν ήταν καθόλου τυχαία προσωπικότητα.

Πιθανολογείται ότι υπήρξαν προβλήματα, ίσως και δογματικά καθότι η Σύρος ήταν ανέκαθεν με τα δυο χριστιανικά δόγματα έντονα να κυριαρχούν στην ζωή των Συριανών.

Όποιοι και να ήταν οι λόγοι τελικά. Πολιτικοί, θρησκευτικοί, οικονομικοί ή κοινωνικοί.

Δυστυχώς δεν σκέφτηκαν καθαρά ποσό συμφέρουσα ήταν η πρόταση του Αγίου Νεκταρίου για το νησί της Σύρου.

Η αλήθεια είναι μια και απλά μόνο αναρωτηθείτε.. αν τελικά το είχε καταφέρει να ιδρύσει το μοναστήρι του στην Σύρο ποσό σημαντική θα ήταν η Σύρος.

Το μοναστήρι αυτό έγινε στην συνέχεια ένα από τα γνωστότερα προσκυνήματα του θρησκευόμενου κόσμου άλλα και γενικότερα ένα από τα σημαντικότερα σημεία επίσκεψης παγκοσμίως είτε αυτό γίνεται για λόγους θρησκευτικούς είτε απλά ως τουριστικό αξιοθέατο.

Αυτό που σήμερα κάνει την Σύρο τόσο ξεχωριστό μέρος.

Η Σύρος θα ήταν ανάμεσα στα σημαντικότερα μέρη επισκέψεως της Χριστιανοσύνης. Ανάλογο της Τήνου, της Πάτμου και φυσικά της Αίγινας όπου τελικά ο Άγιος Νεκτάριος ίδρυσε το μοναστήρι του και είναι παγκοσμίως ένα από τα πιο σημαντικά σε επισκεψιμότητα μέρη της Χριστιανοσύνης με εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Αν τελικά το μοναστήρι είχε ιδρυθεί στην Σύρο η Σύρος θα ήταν ένα από τα σπουδαιότερα μέρη με θρησκευτικό προσανατολισμό έχοντας και το Καθολικό ιστορικό λόγο άλλα και τον ορθόδοξο και μάλιστα γείτονας του αλλού σπουδαίου θρησκευτικού νησιού της Τήνου.

Και όχι μόνο αυτό.

Αν αφήσουμε την φαντασία μας να πάει ακόμα ποιο μακριά, με την την διεθνή αναγνωσιμότητα του Αγίου Νεκταρίου στον πλανήτη ίσως σήμερα να συζητούσαμε κάτι ανάλογο των Αγίων Τόπων όπου όλα τα «βιβλικά» δόγματα συνυπάρχουν δίνοντας τεραστία θρησκευτική και οικονομική αξία στον τόπο και την χώρα.

Ας δούμε και λίγα για την ιδιαίτερη σημαντική ιστορία του Αγίου Νεκταρίου.

Ποιος ήταν ο Αναστάσιος Κεφαλάς ο επονομαζόμενος αργότερα Άγιος Νεκτάριος και ποιο είναι το δίδαγμα της ζωής του και της Αγιοσύνης του και γιατί χαρακτηρίστηκε ως ο Άγιος Του εικοστού αιώνα;

Ο Άγιος Νεκτάριος ή Νεκτάριος Πενταπόλεως ή Νεκτάριος Αιγίνης, ο Αναστάσιος Κεφαλάς ήταν Έλληνας. Γεννήθηκε την 1 Οκτωβρίου 1846 στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης και πέθανε από καρκίνο στο Αρεταίειο νοσοκομείο στις 9 Νοεμβρίου 1920.

Όλη η ζωή του είναι ο καθρέφτης των απίστευτων προβλημάτων, των ψυχολογικών, πνευματικών και σωματικών πιέσεων που αντιμετωπίζουμε εμείς οι απλοί άνθρωποι καθημερινά.

Ως άνθρωπος, ιερέας, παιδαγωγός και απλός άνθρωπος υπήρξε ένας αληθινός άνθρωπος με τα διδάγματα της Χριστιανοσύνης. Καλοσυνάτος. Με αγάπη για όλο τον κόσμο. Χαμηλών τόνων, εργατικός που αγαπούσε την μόρφωση και την πνευματική καλλιέργεια. Σαν άνθρωπος υπήρξε κυριολεκτικά η προσωπογραφία όλων των ανθρώπων που καθημερινά “Αγιάζουν” στην αρένα της ζωής και της κοινωνίας που ζούμε.. Μια εικόνα όλων μας… Ο Άγιος Νεκτάριος θα έλεγα, δεν χρειαζόταν να ανακηρυχτεί “Άγιος” από καμία εκκλησιά. Ήταν ένας αληθινός Άγιος με την σημασία και στην κυριολεξία της έκφρασης. Ένας αγωνιστής της διπλανής μας πόρτας. Ένα θύμα της άδικης σημερινής καθημερινότητας όπως εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι γύρω μας που φορούν το ακάνθινο στεφάνι και σηκώνουν τον δικό τους σταυρό καθημερινά. Ήταν Άγιος έτσι και αλλιώς.

Ακόμα και αν δεν ανήκε σε κάποια θρησκευτική η ιεραρχική κοινότητα.

Στον Άγιο Νεκτάριο από νωρίς ακόμα και όσο ήταν ζωντανός εμφανίστηκε το χάρισμα να είναι θαυματουργός.

Και μάλιστα θαυματούργησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή.

Γιατί ο Άγιος Νεκτάριος «άγιασε» και τελικά θεωρείται σήμερα ένας σύγχρονος Άγιος.

Ο Άγιος Νεκτάριος δεν «μαρτύρησε» όπως οι παλαιότεροι Άγιοι της εκκλησίας σε κάποια αρένα με άγρια θηρία, δεν κάηκε σε κάποια πυρά ούτε ξεσκίστηκαν οι σάρκες του από αιμοδιψείς Ρωμαίους αυτοκράτορες που μισούσαν τους χριστιανούς, δεν φυλακίστηκε να ζήσει έρημος και μόνος και ξεχασμένος μόνο με τον Θεό και τους Αγγέλους, ούτε κλείστηκε σε κάποιο απομακρυσμένο καλύβι σε κάποια έρημο όπου εκεί «αθλήθηκε» το πνεύμα και το σώμα χάριν Θεού και τελικά άγιασε.

Όχι. Ο Νεκτάριος Κεφαλάς άγιασε κυριολεκτικά μέσα στην σύγχρονη κοινωνία. Ήταν ένας σύγχρονος άνθρωπος όπως όλοι εμείς.

Μαρτύρησε από τα σύγχρονα κόμπλεξ. Τις κακίες. Το μίσος, την ζηλοφθονία, τις άπατες, τις διαφθορές και τις μνησικακίες της σύγχρονης κοινωνίας. Συκοφαντήθηκε από φίλους και συνεργάτες.

Ο Νεκτάριος Κεφαλάς ήταν ένας καλός άνθρωπος γεμάτος ειρηνική καλοσύνη και αγάπη προς όλους τους ανθρώπους.

Οι συκοφάντες και εχθροί του ζήλεψαν ότι ζηλεύουν σήμερα σε κάθε ένα αγνό και απλό άνθρωπο που δεν είναι του βρωμερού σιναφιού τους.

Ζήλεψαν την καθαρότητα του πνεύματος του. Μίσησαν την καλοσύνη του, Τους ενόχλησε η μόρφωση του. Τους φόβισε η ποιοτική εξέλιξη του σαν άνθρωπος και σαν ιερέας και σαν παιδαγωγός που εκπαίδευε σωστούς ανθρώπους στον δρόμο του πνεύματος.

Προσπάθησαν να τον συκοφαντήσουν, να τον διαφθείρουν, να τον εξαφανίσουν γιατί ήταν καλύτερος τους. Γιατί ήταν αληθινός χριστιανός και αληθινός άνθρωπος ακόμα και πέρα από την χριστιανική και ιεραρχική του ιδιότητα.

Τον πρόδωσαν οι ίδιοι οι φίλοι του δίδοντας ψέματα. Τον «έδωσαν» κυριολεκτικά οι ίδιοι οι ιέρειες σύντροφοι και συνεργάτες του φοβούμενοι ότι ο κάλος αυτός άνθρωπος ανεβαίνοντας τις ιεραρχικές βαθμίδες όταν γίνει Μεγάλος θα τους βγάλει την βρωμιά τους σε κοινή θέα. Έτσι αυτοί πίστευαν γιατί ο ίδιος ο Άγιος ούτε είχε στο μυαλό του ούτε ενδιαφερόταν να κάνει κάτι τέτοιο.

Οι βρώμικοι όμως άνθρωποι βρώμικα σκέφτονται και νομίζουν πως όλο ο κόσμος είναι το ίδιο βρώμικος σαν αυτούς.

Ο Νεκτάριος Κεφαλάς άγιασε πριν ακόμα πεθάνει κυριολεκτικά με την σημασία που σήμερα λέμε για κάποιον κάλο άνθρωπο, όποιον από το κοντινό μας περιβάλλον ότι «αυτός άγιασε γιατί ήταν κάλος άνθρωπος».

Αυτή είναι λίγο πολύ η «Άγνωστη… η Άλλη» ιστορία του Αγίου Νεκταρίου. Γιατί «Άγιασε» αυτός ο άνθρωπος.. Κυριολεκτικά άγιασε.

Άγιασε πριν ακόμα πεθάνει πικραμένος, λυπημένος και αδικημένος από την κακία του κόσμου. Από την κακία των αδελφών του που ο Διός ευεργέτησε.

Ευτυχώς όμως λίγο πριν πεθάνει το Πατριαρχείο αναγνώρισε την «αγιοσύνη του και του ζήτησε συγγνώμη επίσημα με σχετικό έγγραφο που κοινοποιήθηκε επίσημα σε όλο τον χριστιανικό κόσμο δικαιώνοντας τον και ανακηρύσσοντας τον άγιο».

Κάπου λοιπόν ανάμεσα σε αυτούς τους λόγους και σε αυτά τα ιστορικά γεγονότα ο Επίσκοπος Πενταπόλεως Νεκτάριος επισκέπτεται την Σύρο και προσπάθησε να ιδρύσει ένα μοναστήρι.

Δεν τα κατάφερε

Δυστυχώς.

Έκτισε τελικά το μοναστήρι του στην Αίγινα.

Την Κυριακή 8 Νοεμβρίου του 1920 ο Άγιος Νεκτάριος (κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς) άφησε την τελευταία του πνοή στο δωμάτιο 2 του Αρεταίειου νοσοκομείου σε ηλικία 74 ετών, χτυπημένος από τον καρκίνο του προστάτη.

Ο θάλαμος όπου νοσηλεύθηκε, στον πρώτο όροφο του Αρεταιείου νοσοκομείου, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στο κέντρο της Αθήνας, έχει μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος για τους πιστούς και βέβαια για το προσωπικό του νοσοκομείου. Στο δωμάτιο υπάρχει το κρεβάτι όπου εκοιμήθη ο Άγιος Νεκτάριος, το οποίο μάλιστα βρισκόταν εγκαταλελειμμένο σε μια αποθήκη του νοσοκομείου και πριν από λίγα χρόνια βρέθηκε και μεταφέρθηκε στην αρχική του θέση. Εικόνες του Αγίου Νεκταρίου, λουλούδια, καντήλια και τάματα πιστών βρίσκονται γύρω και πλάι από το κρεβάτι της κλινικής.

Το δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου είναι ένας «άγνωστος» τόπος προσκυνήματος στην Αθήνα. Οι λίγοι πιστοί που γνωρίζουν ότι ο Άγιος Νεκτάριος νοσηλεύθηκε και εκοιμήθη στο Αρεταίειο νοσοκομείο πηγαίνουν τις ώρες του επισκεπτηρίου για να προσκυνήσουν. Γιατροί και νοσηλευτές πριν ξεκινήσουν τη βάρδια τους ανεβαίνουν αρχικά στον πρώτο όροφο του νοσοκομείου για να προσκυνήσουν, ενώ ασθενείς και οι συγγενείς τους πηγαίνουν συχνά για να προσευχηθούν και να ζητήσουν ένα θαύμα.

Στην πτέρυγα αυτή νοσηλεύονται κυρίως χειρουργημένοι ασθενείς, πάσχοντες από καρκίνο.

Μεταξύ αυτών ήμουν και εγώ όπου επίσης έκανα στα υπόγεια του νοσοκομείου ακτινοθεραπείες.

Το δωμάτιο του Αγίου Νεκταρίου το επισκεπτόμουν σχεδόν καθημερινά πριν η μετά τις θεραπείες μου.

 

Πήγες έρευνας: Για πρώτη φορά είχα ακούσει από τους γονείς μου για την Επίσκεψη του Αγίου Νεκταρίου στην Σύρο. Μετά διάβασα το πολύ σπουδαίο βιβλίο έρευνα του φίλου συμπολίτη μας Μιχάλη Π. Χατζηγεωργίου. Ο ίδιος ερεύνησα σε βάθος επισκεπτόμενος τα μοναστήρια του Αγίου Νεκταρίου στον Γέρακα στην Αθήνα, στην Καμάρια του Λαυρίου και φυσικά στην Αίγινα όπου συνομίλησα με ιερείς. Μοναχές και όσους μπόρεσαν να μου δώσουν στοιχειά στην έρευνα μου.

Ιδιαίτερα με τον Αρχιμ. Νεκτάριο Βιτάλη, Ιερατικό Προϊστάμενο του Ιερού Προσκυνήματος Αγίου Νεκταρίου Καμάριζας στο Λαύριο. Ένα αληθινά ΆΓΙΟ Άνθρωπο σαν τον Άγιο Νεκτάριο.

Ελάχιστοι από όλους αυτούς γνώριζαν ότι ο Άγιος Νεκτάριος προσπάθησε αρχικά να ιδρύσει το μοναστήρι του στην Σύρο.

Φωτογραφίες από όλα τα παραπάνω προσκύνημα και μοναστήρια υπάρχουν μέσα στο άρθρο που διαβάσατε.

Σας προτρέπω να ψάξετε περισσότερο να μάθετε για την ζωή και το έργο του Αγίου Νεκταρίου.

Το μόνο που έχετε να κερδίσετε είναι να διδαχθείτε από αυτήν.

Και να γίνετε καλύτεροι άνθρωποι.

 

Παναγιώτης Κουλουμπής
Syros Stories

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή : syrostoday.gr

Next Post

Κώς. Συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο 5 αλλοδαποί

Δε Νοέ 11 , 2019